5 Temmuz 2018 Perşembe

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti için "ÇOK UTANÇ VERİCİ" ve yüz karası bir durum. Bu güne kadar ekonomi yönetiminde yer alanları tamamı suçlu olup; Tamamı muaheze ve muhakeme edilmek zorundadır!..

AKP HÜKÜMETİ VE EKONOMİ YÖNETİMİ İÇİN: "BÜYÜK UTANÇ VE YÜZ KARASI" 
TL'nin reel değeri tarihin en düşük seviyede. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Haziran'da 77.1 ile veri tarihinin en düşük seviyesinde yer aldı.

Türkiye'nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) TL'deki değer kaybına paralel Haziran ayında da düşüşünü sürdürerek 77.1 ile veri tarihinin en düşük seviyesine geriledi.
TCMB 77.85 olarak açıkladığı Mayıs değerini ise 78.23'e revize etti.
TCMB tarafından yayınlanan endeks yayımlanmaya başladığı Ocak 2003'te 89.55 seviyesini almıştı.
Dolar/TL 23 Mayıs'ta 4.9290 ile tarihi zirvesini görmesi ardından Haziran ayında 4.45-4.78 bandında dalgalanmayı sürdürdü. TL'de arada değer kazanma çabası gözlense de anlamlı bir toparlanma sağlanamıyor. Arada yükselişler kaydetse de geçen yıl ağırlıklı aşağı yönlü bir seyir izleyen endeks, 2017 yılını 85.1 değerinden kapadı. Endeks Ocak ayında 85.85'e yükseldikten sonra Şubat'ta 85.19, Mart'ta 83.86, Nisan'da 81.98 değerine geriledi.
Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.
Denklemde reel efektif kurun azalışı, TL'nin reel olarak değer kaybettiğini, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının düştüğünü gösteriyor. Öte yandan endeksteki değişim TCMB'nin TL'deki değer değişimlerine verebileceği tepkiler açısından yakından takip ediliyor.
KAYNAK: https://www.dunya.com/finans/haberler/tlnin-reel-degeri-tarihi-dusuk-seviyede-haberi-421338

3 yorum:

  1. Kendinizden "Namuslu-dürüst-demokrat; İlkeli, ilmi, onurlu ve sorumlu; Atatürkçü ve Milliyetçi bir halk hareketidir" diye bahsediyorsunuz.
    Izah edebilir misiniz hem Ataturkcu olup hem namuslu ve durust nasil olabiliyor sunuz? Ataturk namuslu muydu sizce? Durust muydu? Tam bir celiski icinde oldugunuzu dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  2. Ataturk'un butun veciz sozleri baskalarindan calinti; altina O'nun imzasini atmissiniz.
    Getirdigi Kemalist marslarin hepsi baska ulkelerden calinti.
    Kendisini savas sahnelerinde gosteren 5 resmi var; besi de sahte-0duzmece.
    Hakimiyet kayitsiz sartsiz milletindir diyordu bu soz Jean Jack Rousso'ya aittir; lakin, Turkiye bir mutlak diktatorluktu. Utanmadan milletin yuzune baka baka bu sozu soyleyerek yalan soylemediniz mi?
    Getirilen Laiklik, secimler, secme-secilme haklari, okuma yazma orani,hepsi sahteydi. Burada durustluk var mi?
    Bati akademik kaynaklari ve bazi Turk kaynaklar Kemalist donemde 1-1.5 milyon silahsiz sivilin etnik kimlik ve inanc yuzunden olduruldugunu soyluyor. Peki, bunda ahlak var mi? Insanlik var mi?
    Yine Kemalist donemin irkciligi, Islam dusmanligi, tum ozgurluklerin sifirlanmis olmasi iyi bir ahlakin sonucu muydu?
    Turk milletine yapildi butun bu zulum.
    Yara kapanmadi; ikide bir tuz basmaniz ahlaki mi oluyor sizce?

    YanıtlaSil
  3. Turkiye'nin ekonomisi ve para degeri bu son 16 senede, cumhuriyetin diger donemlerine nazaran en iyi donemdir.
    Tek parti doneminde paramizin degeri 13'te birine dustu.
    AK Parti geldiginde bir dolar 1.5 milyon TL idi. Yani paramizin degeri 150 kat daha dusmustu.
    Son 16 senede 3,5 kat deger kaybetti. Ve siz bundan sikayetcisiniz. Gecmisi ne cabuk unuttunuz?
    Unuttunuz mu bunlari?
    Son 16 senede ekonomik olarak 2-2.5 Turkiye daha eklendi 2002 Turkiye'sine. Yasam beklentisi 7-8 sene uzadi. Borc yukumuz GSMH'miza gore Avrupadakinin en azi.Her taraf yollarla, hava alanlariyla, stadlarla, universitelerle, parklarla, hastanelerle doldu. Bunlarin sonucu olarak her karis topragimizin degeri 15-20 misli artti. Halk artik ekonomik devrenin icinde aktif olarak katki sagliyor. 2017'de sadece 360 bin yeni isletme kapilarini acti. Savunmada bagimsizliga-innovasyona-uretime girdik. Akilli telefonlar, arabalar, yazlik evlerimizin sayilari goz kamastiriyor. Yabancilar Turkiye'de yasamak istiyorlar.
    Iste tam da bu yuzden harici dusmanlarimiz paramizla, faizimizle oynuyorlar. Siz isbirlikciler de kotu haberlerle onlara katiliyorsunuz.

    YanıtlaSil